WIOSENNE CIĘCIE DRZEW OWOCOWYCH
Kolejność zabiegu powinna być wykonywana od gatunków mrozoodpornych do roślin bardziej podatnych na przemarzanie.
W pierwszej kolejności będziemy ciąć jabłonie i grusze, następne będą śliwy, brzoskwinie, morele (ok. połowy marca). W tym terminie wycinamy najpierw konary i gałęzie chore (to już jest wstępne prześwietlenie)
Następnie, aby wpuścić więcej światła do środka korony usuwamy gałęzie, które wracają w stronę korony, krzyżują się z innymi młodszymi konarami (w pierwszej kolejności wycinamy konary starsze niż 4 lata). Następnie wycinamy większość długopędów wegetatywnych („wilków” to te, które rosną pionowo w górę i w ciągu roku mogą przyrastać nawet (ponad 1m), , krótsze możemy kształtować w konary z owocami, skracając je tak, aby ostatni pąk śpiący był na spodzie pędu. Pamiętajmy, aby wszystkie ciecia był w miarę możliwości wykonane gładko. Rana nie może być poszarpana, a pędy cięte piłą nie mogą odrywać kory na pniu czy konarze! Dobrze jest używać narzędzi dobrej jakości jak na przykład firmy FISKARS. Wszystkie większe rany powstałe podczas cięcia zamalować środkiem o nazwie FUNABEN lub EKO-DERMA. Zmniejszamy w ten sposób ryzyko infekcji drzewa przez grzyby czy bakterie.